fbpx
Oferta Trawy gazonowe

Trawy gazonowe

W naszej ofercie znajdziecie dwa rodzaje mieszanek traw gazonowych – serię “Uniwersalna” oraz “Sport”. Pierwsza z nich doskonale nadaje się do zakładania większości rodzajów trawników. Charakteryzuje ją soczysta, zielona darń i wysoka zawartość kostrzewy trzcinowej, odpowiedzialnej za wysoką odporność na okresowe deficyty wody. Seria “Sport” z kolei, została stworzona z myślą o intensywnym użytkowaniu i potrzebie szybkiej regeneracji trawnika, dzięki czemu świetnie sprawdza się również przy odbudowie tych istniejących już.

 

Zakładanie i pielęgnacja trawnika

 

 

1. Przygotowanie gruntu

Od 2 do 3 tygodni przed wysiewem należy spulchnić glebę, rozbić wszelkie grudki ziemi i wyrównać powierzchnię, a także usunąć korzenie, chwasty i kamienie. Bardzo istotne jest również sprawdzenie odczynu gleby. PH optymalnego podłoża powinno zawierać się w przedziale 5,5 – 6,5.

 

 

2. Siew

Najlepszym terminem na wysiew nasion jest okres pomiędzy początkiem kwietnia a połową października, kiedy temperatura gleby wynosi minimum 10°C. Przed wysiewem należy zasilić ziemię nawozem po to, aby młoda trawa została dobrze odżywiona już od momentu kiełkowania. Wysiewać trawę można ręką bądź specjalnymi siewnikami. Optymalnym rozwiązaniem jest tzw. siew „na krzyż”, czyli wysianie nasion wzdłuż i wszerz przyszłego trawnika. Norma wysiewu wynosi około 25 g na m2.

Nasiona wysiane przykrywamy ziemią (nie głębiej niż 1 cm). Zapobiega to rozproszeniu się nasion i ich wysuszeniu. Następnie lekko przyduszamy ziemię przy pomocy grabi lub lekko wałujemy.

 

 

3. Nawadnianie

W pierwszych 3 tygodniach po wysianiu należy regularnie podlewać grunt. Nasiona potrzebują stałego nawadniania i dużo wilgoci. Podlewamy regularnie, kilka razy dziennie, aby na powierzchni utrzymać stałą wilgoć. Najlepszą porą na nawadnianie trawnika są wczesne godziny ranne. Kilkakrotnie w ciągu sezonu wegetacji należy ograniczać podlewanie, aby zintensyfikować rozwój systemu korzeniowego.

 

 

4. Koszenie

Pierwsze koszenie należy przeprowadzać przy wysokości źdźbła ok. 8-10 cm. Przy koszeniu zostawiamy ok. 6 cm wysokości źdźbła. Przy kolejnym pokosie zostawiamy około 4-5 cm wysokości trawy. Ogółem należy skrócić trawę maksymalnie 1/3 wysokości źdźbła. Wysokość koszenia zależy od intensywności użytkowania trawnika i wynosi od 4 do 8 cm.