Raport sadowniczy – rośliny jagodowe

Obserwacje wykonane na plantacjach w centralnej Polsce w pierwszych dniach kwietnia

Wraz z nadejściem kalendarzowej wiosny i wzrostem temperatur na plantacjach roślin jagodowych można zaobserwować bardzo intensywny wzrost roślin. Gdy rośliny wchodzą w fazę intensywnego wzrostu, potrzebują składników, które pomogą usprawnić procesy życiowe. Podczas naszych obserwacji upraw zauważyliśmy, że nagłe przyśpieszenie wegetacji spowodowało w wielu miejscach wystąpienie niedoborów składników odżywczych na młodych liściach. Rekomendujemy jak najszybsze ich uzupełnienie po zauważeniu pierwszych objawów niedoboru. Skutecznym i szybkim sposobem dostarczenia składników odżywczych są nawozy dolistne. Należy również wykorzystać znajdującą się obecnie w glebie wilgoć i rozsiać nawozy, zanim wierzchnia warstwa gleby zostanie przesuszona.

Na plantacjach wegetacja przyspieszyła.
Po lewej – truskawka odmiany ‘Florence’, po prawej ‘Elstanta’

 

Przy stosowaniu nawozów azotowych należy pamiętać o tym, że za duża dawka azotu może przyczynić się do zbyt silnego wzrostu roślin, co negatywnie odbije się na wysokości i jakości plonu.  Na owocującej plantacji truskawek dawka azotu, w zależności od jakości gleby  i kondycji roślin, powinna wynosić 30 – 50 kg N/ha i najlepiej, gdy jest aplikowana w 2 dawkach. Z kolei w przypadku malin na początku wegetacji należy wysiać 50 kg N/ha,  a następnie w trakcie wegetacji dodatkowo aplikować około 40 kg N/ha, w 2 dawkach (pierwsza w okresie kwitnienia w postaci saletry wapniowej, druga w okresie wzrostu owoców w postaci saletry potasowej). W przypadku odmian malin owocujących na pędach tegorocznych dawkę azotu należy zwiększyć do 70 kg N/ha na początku wegetacji i 50 kg N/ha w okresie wzrostu roślin.

Należy zwrócić uwagę na niedobory składników odżywczych na plantacjach.
Na zdjęciach niedobory potasu na truskawce oraz fosforu na porzeczce

 

Chociaż niemal przez całą zimę na plantacjach truskawek utrzymywała się warstwa śniegu, w wielu przypadkach obserwuję się uszkodzone rośliny. Podczas oceny stanu plantacji warto przekroić kilka roślin, ponieważ pomimo braku zamarłych sztuk widocznych na plantacji może okazać się, że rośliny są uszkodzone. Brązowe lub beżowe zabarwienie tkanek na przekroju roślin świadczy o uszkodzeniu tkanek przewodzących, co konsekwencji może prowadzić do obniżenia plonu i spadku jego jakości.

W nadchodzącym okresie celowym będzie użycie preparatów, które złagodzą przemarznięcia i pobudzą rośliny do wzrostu. Dobrze sprawdzi się FoliQ Makro PK, czyli nawóz zawiesinowy o wysokiej zawartości przyswajalnego potasu i fosforu. Zawiera on również azot oraz mikroelementy, co zapobiega jednostronnemu odżywieniu roślin. Zalecana dawka w przypadku roślin jagodowych to 3 – 5 l/ha. Do kolejnych zabiegów z powodzeniem możemy użyć nawozów specjalnych o działaniu biostymulującym: FoliQ Aminovigor oraz FoliQ Ascovigor w dawkach 2 – 3 l/ha.

Na plantacjach truskawek obserwowane są uszkodzenia podstawy korony czy nawet wypady roślin. Zabiegi potasem oraz nawozami o działaniu stymulującym znacząco usprawnią regenerację roślin, które nie są całkowicie uszkodzone.

 

Początek wegetacji i pojawienie się pierwszych liści w uprawie truskawek to niemal ostatni moment na zastosowanie herbicydów doglebowych. Należy pamiętać, że herbicydy te należy aplikować na glebę wolną od chwastów oraz unikać stosowania na glebę przesuszoną, czy też nadmiernie wilgotną. Zabieg należy wykonać przy bezwietrznej pogodzie, co umożliwi dokładne pokrycie gleby i zniweluje ryzyko zniesienia cieczy na inne uprawy oraz ich uszkodzenia.

Herbicydy doglebowe zwalczają chwasty jedno- i dwuliścienne w okresie ich kiełkowania i wschodów. Aby wydłużyć ich działanie, rekomendujemy dodanie do oprysku adiuwantu Drill w dawce 0,5 – 0,7 l/ha, którego działanie polega na koncentracji substancji aktywnej w wierzchniej warstwie gleby i ogranicza przenikanie herbicydu w zbyt głębokie jej warstwy.

 

***

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym  użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Poprzedni artykuł
Raport sadowniczy - początek wegetacji
route_baner
Następny artykuł
O potrzebie rozwoju