Nasiona zbóż, roślin zbożowych, traw i roślin
Nasiona to pierwsze kryterium wyboru, które determinuje przyszły wynik ekonomiczny w profesjonalnej uprawie. Od tej decyzji zależy jak wysoki plon osiągniemy oraz jaką uzyskamy jakość. Nasiona to inwestycja w przyszłość. Oczywiście na wielkość plonu i jego jakość ma wpływ wiele innych czynników, bardziej lub mniej zależnych od rolnika (przebieg pogody, agrotechnika). Wybierając konkretne odmiany zbóż, rzepaku, kukurydzy, traw, słonecznika czy innych grup roślin trzeba kierować się głównymi ich cechami oraz naszymi oczekiwaniami. Na co zwracać uwagę kupując kwalifikowany materiał siewny? Dlaczego warto korzystać z oferty profesjonalnych producentów?
Dobry materiał siewny to wysoki plon!
Wybierając nasiona warto sprawdzać czy charakteryzuje je wysoki potencjał plonotwórczy. Bardzo często uwarunkowania genetyczne poszczególnych odmian robią faktyczną różnicę „w liczbach”, a więc i ekonomiczną. Dzięki temu pszenica ozima, jęczmień ozimy, pszenżyto ozime, żyto ozime, warzywa kapustne, liściowe czy rośliny oleiste dają dużą szansę na dobrą opłacalność produkcji roślinnej. Wysokość plonu to czynnik, który jest uniwersalny, dotyczy każdego uprawianego gatunku. To główna, najważniejsza cecha odmianowa.
Wymagania glebowe – czynnik, którego nie powinno się bagatelizować
Nasiona o wysokim potencjale plonotwórczym nie osiągną wyników zbliżonych do maksimum jeśli stanowisko uprawy jest niewłaściwie dobrane. Dlatego w słabszych warunkach (np. gorsze typy gleb, gorsze nasłonecznienie, chłodniejszy rejon) lepiej wybierać odmiany mniej wymagające, a wytrzymałe, tj. takie, które dobrze radzą sobie na glebach średniej jakości. U najlepszych odmian niższe wymagania stanowiskowe idą w parze z plennością. Warto zwracać uwagę na ten aspekt w opisach poszczególnych odmian. Zazwyczaj na słabszych glebach norma wysiewu jest nieco wyższa od zalecanej dla konkretnej odmiany. Oczywiście nie można przedobrzyć – nadmierne zagęszczenie jest również niewskazane.
Odporności roślin – na wyleganie, mróz, choroby grzybowe
U gatunków o dużych wymaganiach cieplnych znaczenie ma długość okresu wegetacyjnego i tolerancja na chłód. Przykładem jest kukurydza. W tym wypadku ważnym kryterium wyboru jest wskaźnik wczesności, czyli liczba FAO. W Polsce nie zaleca się uprawiać odmian późnych, o FAO przekraczającym 300. Nasiona mogą nie zdążyć wypełnić się. U kukurydzy znaczenie ma także dobry wigor początkowy. Gatunek słabo rośnie w początkowym etapie, przez co jest podatny na presję ze strony chwastów. Nieco szybszy rozwój jest więc bardzo wskazany. U wszystkich grup roślin „w cenie” jest odporność na okresowe niedobory wody.
U zbóż znaczenie ma odporność na wyleganie. Niekorzystny proces, spowodowany m.in. przez silne opady, burze i gradobicia, wpływa negatywnie na wysokość i jakość plonu, a przy tym utrudnia zbiór. Nasiona zbóż o wysokiej odporności na wyleganie dają zazwyczaj znacznie wyższy plon i są mniej uzależnione od kaprysów pogody.
U wszystkich grup roślin uprawianych na szerszą skalę (zboża, kukurydza, rzepak) zwraca się uwagę na odporności na choroby. Mogą dotyczyć patogenów polifagicznych (infekcje u różnych roślin) lub organizmów, które żerują na konkretnych rodzinach roślin. Odporność rośliny na daną chorobę nie daje stuprocentowej gwarancji, że nie dojdzie do infekcji (może zostać przełamana), ale znacznie zmniejsza takie ryzyko. Jest to szczególnie istotne w profilaktyce ochrony przed chorobami wirusowymi, na które brakuje środków interwencyjnych, np. odpowiednich pestycydów. Oczywiście ma znaczenie także w przypadku chorób o innym podłożu. Przykłady odporności na choroby:
- Czerń krzyżowych u odmian rzepaku i warzyw kapustnych;
- Mączniak prawdziwy zbóż i traw u różnych gatunków zbóż;
- Odporność na zarazę ziemniaczaną czy różne choroby wirusowe u ziemniaka.
Kwalifikowane nasiona – gdzie kupić?
Aby zwiększyć szansę na dobrą opłacalność uprawy powinno się kupować nasiona kwalifikowane u sprawdzonych producentów i dystrybutorów, np. Agrii. Dlaczego taki materiał siewny jest lepszy? Korzystanie z nasion pochodzących z własnej produkcji daje niższy koszt początkowy uprawy i wydawać się może, że sumarycznie wyjdzie się na plus. W praktyce jednak jest to ryzykowne. Nasiona często są porażone chorobami (np. formami przetrwalnikowymi odpowiadającymi za infekcje wtórne), a do tego nie są odpowiednio przygotowane. W praktyce zakupiony materiał kwalifikowany, wolny od chorób, o wysokiej zdolności kiełkowania lepiej opłaca się. Nasiona równiej i szybciej kiełkują, co ogranicza powstawanie pustych miejsc na polu, szybko porastających chwastami. Ryzyko infekcji jest niższe.
Nasiona przed siewem zaleca się zaprawić, np. preparatami grzybobójczymi. Ogranicza to występowanie chorób w początkowym okresie rozwoju, np. zgorzeli. Przy zakupie nasion trzeba oszacować potrzebną ilość (np. w kg/ha zgodnie z normą wysiewu). Nie ma sensu kupować na zapas, np. na kolejne sezony, gdyż nasiona długo przechowywane stopniowo tracą swoje parametry (zmniejsza się zdolność kiełkowania).
Nasiona – co Agrii Polska ma w ofercie?
Agrii Polska oferuje wysokiej jakości nasiona: wydajne, wolne od chorób i szkodników, o wysokiej zdolności kiełkowania. W asortymencie znajdują się odmiany dobrze dopasowane do uprawy w polskim klimacie, wytrzymałe, o wysokim potencjale plonotwórczym. Oferta obejmuje nasiona zbóż ozimych, zbóż jarych, kukurydzy rzepaku ozimego, słonecznika, lucerny i traw, nasion bobowatych.
Na oddzielną uwagę zasługują nasiona roślin bobowatych. Warto wprowadzać je w cyklu zmianowania, np. jako przedplony i poplony. Zapobiegają zjawisku „zmęczenia gleby” (tj. drastycznemu obniżeniu żyzności i innych parametrów). Dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowatymi mają zdolność do wiązania azotu atmosferycznego, czyli wzbogacają podłoże w kluczowy makroelement. W dodatku wiele gatunków wykształca jadalne nasiona, np. soja czy groch siewny.
Agrii oferuje materiał siewny o najwyższej jakości, przygotowany w jednym z najnowocześniejszych zakładów produkcyjnych w Europie.